DeanOdijeloFotka1

Nisam sigurna da li mi kosmos šalje te tekstove, ali posljednje vrijeme primjećujem one dosadne i stereotipne tekstove u fazonu:

“Žena si. Budi. Voli. Živi.” ili ona “Žena si možeš sve.”

ili čuvena: “Ljepota se krije u srcu, ne u izgledu”…

Otkrijem nedavno za Deana Pelića. Da se razumijemo ja volim seratorske tekstove, one životne, stereotipne, koji daju neke smjernice za dalje… Iako je to već sve isprana i preprana priča 1000x… Eh taj Dean Pelić, vjerujem da su cure čule za njega, ja doduše uvijek nekako zakasnim. On se zalaže za sopstvenu ljubav žena prema samoj sebi. Tačnije u fazonu sam danas da odem da kupim njegovu knjigu “Njegova strana priče Tebi”. 

Upratila sam ga i na Facebooku. To jel lik koji izgleda top dobro. Tačnije top vrhunski. Ultra zgodan, markantan, visok, obučen po posljednjoj modi, “počupanih” obrvica… Neka vrsta modernog metroseksualca. Dobro nije baš macho men, moj tip. Ali po komentarima vidim da loži ženske. Još kad “baci” priču muškarca koji razumije žene, njihovu nesigurnost i strahove, tu postaje definitivno super hero 20 vijeka. A još Balkanćeros, a pritom razumije žene. Kud ćeš dalje?

Eh zašto sam pomenula njega?

Zato što konstantno nalijećem na tekstove kako žene trebaju voljeti sebe. Fizički izgled je minoran. Nije bitna odjeća, odijelo, izgled, to više nije seksi.

Seksi je samo um. I pretežno kada pričam sa muškarcima, svi kažu skoro pa isto.

“Ma izgled i pojava će proći. Ja tražim prijatelja za život, onu s kojom ću moći dijeliti sve, voljeti se, paziti i maziti… bla, bla, bla …”

Ne kažem da to nije istina. Ali nije ona potpuna istina. Zašto se onda muškarci iskonski okrenu za nekom Monikom Belluci. Zašto je još uvijek poprsje, dupe, isklesano tijelo IN?

Zašto se gleda izgled žene, ako je tako lako zanemarljiv? 

Nešto baš i ne vjerujem da će muškarac odmah primijetiti um. Nego će se okrenuti za nekom seksi chicom, ne obazirući se na njen um. Štaviše zanemariće činjenicu da ne zna složiti  ni rečenicu. To svakako i nije baš important u vijeku u kojem živimo.

Za mene je inteligencija seksi. Ali i izgled je seksi. Ne jeftini. Nego profinjeni, u smislu svojstvenog stila. Osobenost. Karakter. Pojava. Karizma. Sve ono što te čini drugačijom. Masa to neće cijeniti. Jer je masa zaluđena fizionomijom, onom klasičnom. Jeftinom, olinjalom. Iako svi tvrde kako je um seksi.

Jebe se muškarcu kad mu ja dođem sa inteligencijom. Sa znanjem. Sa karakterom. Sa stavom. Skoro pa svaki će pobjeći onoj manje inteligentnoj. Onoj seksipilnoj po vanjštini. Ali samo po tome. Možda će ona biti bolja u krevetu. Šutjeće. Sigurno, jer što manje zna, ima manju potrebu za govoriti. Slušaće ga.

Muškarci vole kad žene slušaju. Oni ne vole “kučke”. One koje znaju nešto. Koje imaju karakter. Divlje i bezobrazne. Te nerviraju!

Pitala bih ja ovog Deana, da li se on okrene za pametnom?

Da li bi bio sa nekom koja nije atraktivna; da li bi joj ustupio priliku za neki razgovor?

Pitala bih sve te muškarce, koji kažu da izgled nije bitan. Vjerujem da ih ima, ali vrlo malo. Naročito, ne ovi alfa mužjaci. Nisam baš sklona predrasudama, ali ovi alfa mužjaci su obični nesigurni dripci, koji se upotpunjuju nekom barbikom pored sebe.

Ja sam Ken. Ti budi malo Barbie. Bićemo lijepi, zgodni i vitki.

Svi smo mi ograničeni donekle po pitanju izgleda. Samo što nam je to teško priznati. Trudimo se biti ono što nismo, zbog drugih. A ustvari lako je prihvatiti druge, daj da prihvatimo sebe. Izvorne, onakvi kakvi zaista jesmo. 

Nesređena. U glavi i u mozgu.

Tvrdoglava. Bezobrazna. Sarkastična.

Borbena. Harizmatična. Zgodna.

Inteligentna. Brza na jeziku. Nepromišljena.

Deblja od uobičajenog. Krivog i specifičnog nosa.

Vatrena. Crvena boja kose. Zelene oči. Tamnoputa.

Školovana (ali uvijek može bolje). Egocentrična

Ponekad nesigurna. Nezahvalna i nezadovoljna.

Ambiciozna. Lijena. Ponekad uporna, ako zaista nešto želim.

Rječita. Glasna.

Ovoga sam se sjetila u tri minute.

Ajde da se igramo, napišite mi u komentar, kakvi ste vi zapravo?