Najgore je kada čovjek sam od sebe ne zna šta želi.  Najgore je kada si usamljen među ljudima. Najgore je kada si svoj, bez predrasuda i lisica. Najgore je kada njeguješ svoju intimu, a ne želiš prodirati u tuđu. Najgore je kada pričaš, onda kada treba ćutati. Najgore je kada shvatiš ono što si davno trebao shvatiti, a tada je već kasno. Najgore je biti fin i dobar. Najgore je kada dišeš, a osjećaš stegu. Najgore je kada ne znaš koji je pritisak. Najgore je kada te drugi ne pitaju za mišljenje, nego ga podrazumijevaju. Najgore je kada si obrazovan, a nemaš prilike za bolje zaposlenje, jer nisi partijski aktivan. Najgore je kada psuješ državu s razlogom, a drugi te osuđuju. Najgore je kada nisi pervertit, ne mijenjaš mišljenje, drugi te ne “mirišu”. Kažu s razlogom.

Svašta bih još mogla napisati na temu najgore je … Ali reći ću šta je najbolje.

Najbolje je jer si svoj. Najbolje je jer ne dopuštaš nikome da te gazi. Najbolje je jer niko zapravo ne zna ko si, jer nikome nisi pokazao koliko si u biti ranjiv/a. Najbolje je jer imaš znanje, koje ti ne može niko ukrasti. Najbolje je kad si u društvu, pričaš i znaš o čemu. Najbolje je jer si širokih shvatanja, jer nisi ograničen k'o balkon. Najbolje je jer se boriš. Najbolje je jer kad učiniš dobro djelo, osjećaš se bolje. Najbolje je jer činiš i ne očekuješ. Pa ni najmanje podsvjesno. Najbolje je kada u tebi proradi inat, pa povučeš ručnu i kreneš uzbrdo. Najbolje je kada si dobar zbog sebe, a ne zbog drugih. Najbolje je jer voliš sebe,

A onda… se umoriš…

Umoriš se od praštanja. Umoriš se od gledanja kroz prste. Umoriš se od ljudske gluposti. Umoriš se od površnosti. Umoriš se od mediokriteta. Umoriš se od ljudske mahale i neljudskih sudija. Umoriš se od ljudske sujete, laži i licemjerja. Umoriš se od samog umora. Umoriš se od toga da uvijek budeš drugi, rezervni, onaj dobri, pomoćni. Umoriš se od svega. A ponajviše od disanja na škrge.  Umoriš se od života.

I poželiš samo spavati….

I probuditi se na nekom otoku, sa velikom plažom, okeanom i mirisom vjetra.

Poželiš biti sam. Uživati. Pobjeći od svega svakidašnjeg.

Biti svoj. Samo svoj. Bez duga i obaveze.