Divlja žena.

zena_mora_da_treperi_strascu

Ona kojoj nije potreban muškarac da joj svaki dan govori da je lijepa, pametna, njegova...Da joj laskajući iskazuje ljubav. Divlja je jer je samostalna, nezavisna- nikada se ne veže toliko duboko da ne može bez njega. Najgora je onda kada je najbolja. Kada voli- voli i daje previše, ali nikada toliko da se ne može odvezati i pustiti osjećaje u nedođiju. Tačnije ti osjećaji nikada ne odu toliko daleko, jer ih ona nosi u sebi. Ali dostojanstveno, smjelo, onako mangupski ženski kako samo ona zna, sa osmijehom, dok je duša više izgorena od silnih pokušaja i glumljenja LAFA.

Ona koja se bori sa svim predviđenim i nepredviđenim okolnostima, situacijama, pričama, olajavanjima, koja je istovremeno i dobra i loša…

…ali opet nikad dovoljno loša da nekome naudi ili uradi nešto nažao.

Koliko je to pametno u ovako prgavom svijetu? Pa pametno i mudro nije. Ali to je ona divlja žena. Takve ne znaju nauditi, one su ti bezopasne. Samo su lajave, direktne i ponekad bezobrazne.

Njih ne zanimaju auta koje muškarci voze, nit’ se razumije u marke, felge ili jačinu motora. One su one koje mogu da sjede u parkovima i piju pivo iz limenke, dok pričaju o utakmicama Lige prvaka, knjigama ili koji je karmin najpostojaniji. Školovane, djetinjaste, ali opet negdje i ponekad znaju šta žele. Žele trunku ljubavi- a vratiće mnogo, mnogo više za tu trunku. Zadovoljavaju se malim stvarima u muško-ženskim odnosima… Sve do određene granice.

Kada ta njihova divlja strana ispliva na površinu i žele da muško preuzme vodeću ulogu. Ulogu vođe čopora.

Onaj koji će da rastrga sve koji joj stanu na put, one koji joj podmeću kamenje kako bi se strmoglavila, onaj koji će da razmakne masu, kako bi divlja žena prošla dostojanstveno onako kako samo ona umije. .. Koji će glasno govoriti da je to njihova žena, ljubav, boriti se za njihovu budućnost. Muški. Lavovski. Do kraja. 

Divlja žena se šminka najbolje kada je emocionalno loše, jer ne voli suvišna pitanja. Ona se bori najviše kada je loša, jer tada u njoj proradi hormon borbe za egzistenciju i opstanak… Ne dozvoljava da padne, omakne joj se, ustane, očisti prašinu sa ramena i korača dalje. Hoda u ravnom– ne u štiklama, jer gleda svijet u jednakom rangu kao što je i ona sama.

Sve dok ovi ne dokažu suprotno.

Divlja je jer je neprihvaćena, neshvaćena i nejasna. Kažu joj da je preambiciozna, hladna i da ne zna da voli. Svjesna je ona da bježi kada zavoli, da tada proradi divlja strana i da u muškarcu traži vođu. Ali rijetko koji muškarac može da se nosi sa samosvjesnom ženom, uspješnom, onom sa stavom- koja zna da grize. Ona koja ne traži muškarca, da je izdržava, da joj kupuje Gucci, Prada torbice. Takve ne nose torbice, divlje žene nose velike torbe, gdje im sve stane za mnogo više od jednog dana, jer nikada ne znaju gdje će završiti i gdje će ih put nanijeti. Takve prati osjećaj mašte, vizija snova i pomalo pomiješane grube stvarnosti kroz čitav život.

Stvarnost ih obara na pod, život ih oblikuje, a mašta ih uzdiže. Naučile su se same voditi. Takve ne znaju biti vođene. Ni od strane muškarca, ni od strane života. Njih vode emocije i iskrenost. One ne pripadaju ovozemaljskom svijetu, one nisu barbie girls koje znaju da se “nacifraju” i da odu u kafanu i budu glupe. A šatro budu dame. Takve odu u kafanu, pristojno obučene i piju pivo iz flaše. A te barbie girls i ovi kenovi misle da dami ne stoji flaša. Pa ovo je divlja dama. Ali je dama, jer ne liježe sa svakim ko ima ključ od auta, stan ili neku nekretninu na moru ili planini. Njih to ne zanima. Divlju ženu više zanima kako je United igrao; futuristički međunarodni odnosi i poredak, književnost ili teme koje imaju bilo kakav dublji smisao, od toga da li je ta neka legla s nekim… ko je dobio posao preko štele i slično…

Ona se ne razumije u trivijalne stvari. Glupa je i naivna. Njoj je svako auto isto. Jer se vozi tramvajem. Naučila je da sluša priče, osluškuje zvuke, psuje mater kada vozač naglo zakoči, ustane starijima, nasmije im se i kaže:

“Život je lijep”– kada i sama najmanje vjeruje u to.

E to je divlja žena! Ona koja se ne može kupiti, nema upotrebne vrijednosti, osjećajući se često bačenom u ovaj joj strani Univerzum. Voljela bi i divlja da nije takva, da se razumije bolje u automobile, torbice, muškarce, barem bi joj možda bilo sve lakše. Ali- šta onda?

Tada bi bila samo još jedan naštancani serijski broj u nizu.