Kako život nekada zna lijepo iznenaditi, pa napuniti čovjeka nekom lijepom, dubokom i “mirisnom” energijom. Da, da mirisnom. Ono kad udišeš neku ljepotu, milinu i svježinu. Ih, što bi voljela da mi je stalno taj osjećaj. Kad ustaneš, a ne smeta ti buka u zgradi jer neko renovira stan, popravlja česmu ili onaj odvratni jutarnji zvuk bor mašine …Kad ti ne smeta ni kiša, ni oblak, ni sunce, ama kad si sretan, tad ti ništa ne smeta. Ni tuđa negativna energija, jer je tvoje i previše. E tako mi je ima tri dana… Samo da potraje, mada je sve stanje uma.

14796174_1069038956547616_482930998_o

Bitno je samo shvatiti da svaki dan nosi nešto novo, ako ga znamo iskoristiti. Ja sam nekako ovaj vikend baš lijepo provela. Mada još nije završio, pa me lijepo strah hvaliti, da ne zamalerišem, što bi se reklo. Jučer sam provela dan sa prijateljicama, navečer kafana i izlazak do noćas nekad. A danas planina. Čitav dan svježi planinski zrak, šetnja, planinarenje.

14800898_1069036703214508_184655263_n

Nisam baš na ti sa planinom, ali eto danas mi je dobro išlo. Prošlo vrijeme, nadisala se, napunila pluća čistim zrakom, ne škodi malo detoksikacije, što bi naši kaz'li nije na odmet. Ishodala se, gledala gljive, brali šipurke, verali se, silazili, pjevali, hodali. Nekako dan za 5+. Nekako nikako da utrefim ovaj plus, valjda ga rijetko kucam, pa ni ne znam gdje na tastaturi. 🙂

I upravo to je nekako smisao, dobila sam još jedan odgovor na jedno od vlastitih mnogobrojnih pitanja.

Čovjek treba da uživa u stvarima koje ne voli. Svaki dan probati barem nešto što ga ne ispunjava. Zašto? Zato- vremenom će početi da uživa i da gleda dobre stvari toga. Tako i sa ljudima. Zanemariti loše karakteristike, jer je sigurno više onih boljih. A te bolje hrane ljudsku sujetu, pozitivno, dobro i iskreno. Čine čovjeka insanom koji voli, prašta i zanemaruje.

Ja nekako uvijek imam naviku da pesimistično gledam na stvari, da vagam, da razmišljam i da primjećujem uvijek više negativno, nego pozitivno. I prije neki dan sam donijela odluku da stvarno želim biti optimistična. Trudim se, jer želim. Želim da izvučem iz sebe najbolje, jer to znači da ću i druge tretirati tako. Neću da gledam loše, tuđe mane, loše postupke.

Previše je dobrog da bi gubila vrijeme na loše.

I sve stane u tu rečenicu. Nemam posla- biće ga. Upravo, zato sada trebam da uživam maksimalno u slobodnom vremenu kojeg ubrzo i neću imati koliko ga imam sada.

Usudi se svaki dan učiniti novu stvar. Prevazići strah. Uživati. 

Niko nam ne može upropastiti dan kao čovjek sam sebi. Ne može ga meni upropastiti neko sa svojom negativnom energijom, ako je moje pozitivne previše. Jeste da matematički minus i plus daju minus. Ali uvijek postoji odstupanje. 😀 Treba samo u glavi napraviti sortiranje, neku atipičnu detoksikaciju mozga, sortirati bitno od nebitnog, odvažiti se i biti mangup. Ne da kukamo, nego da kažemo jebeš ga, loš period, ali neće biti zauvijek. Sunce uvijek dolazi nakon oblaka.

I za kraj- naiđoh na ovu poslovicu prije neki dan.

20161012_181441